De geheime troef voor je moestuin: leibomen

Heb je een moestuin of ga je er een aanleggen? Denk dan eens aan het planten van een rijtje leibomen op of langs de afscheiding van je moestuin. Ja, dezelfde bomen die je misschien wel kent uit voortuinen, om de inkijk weg te nemen. Of die juist menig dorpsplein opluisteren. Maar waarom je uitgerekend leibomen in je moestuin wit hebben? Dat leggen we je uit in dit blog!

De voordelen van leibomen

Leibomen worden inderdaad vaak in tuinen gebruikt om de inkijk vanuit andere woningen eruit weg te nemen. Nu is inkijk waarschijnlijk niet zo’n probleem als het om je moestuin gaat, maar door hun brede vorm zorgen leibomen wel voor iets anders waar je moestuin behoefte aan heeft: beschutting tegen harde wind en te felle zon.

Leibomen kunnen een belangrijke windbreker zijn en dat is mooi meegenomen voor de gewassen in je moestuin. Kweek je bovendien ook het één en ander in potten, dan is het ook wel zo prettig dat de kans op omwaaien een stuk kleiner is. Dat is trouwens ook mooi meegenomen voor hogere planten, zoals de peulvruchten die tegen staken aan groeien.

Fruit-leibomen zijn een aanwinst voor je moestuin

Ze zijn dus hartstikke praktisch, die leibomen langs je moestuin (plaats ze wel aan de noordkant, zodat ze niet alle zon van je planten weg houden). Er is echter nóg een reden waarom wij zo enthousiast zijn over leibomen in de moestuin. Er zijn namelijk ook fruitbomen die als leiboom kunnen groeien.

Dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Op die manier bescherm je je gewassen tegen harde wind en ondertussen groeit het lekkerste fruit voor je aan de leibomen!

Je hebt onder andere de keuze uit de volgende fruit-leibomen:

  • Appel
  • Kweepeer
  • Peer
  • Pruim
  • Vijg
  • Kersen

Dat dit soort fruitbomen bovendien weinig plek innemen, kun je ook als een voordeel zien!

Fruit uit eigen tuin

Fruit-leibomen zijn geen moderne tuinbevlieging. Integendeel zelfs, want al in de renaissance werd deze methode om te kweken al toegepast. Dat authentieke gevoel past dus helemaal bij je moestuin: hier ga je namelijk back to basic en kweek je je eigen eten. Het zou toch leuk zijn als je hier ook een aantal fruitsoorten aan toe kunt voegen?

Ben jij nu – net als wij – fan van leibomen in de moestuin? Bedenk dan welk fruit jij graag in je fruitschaal hebt liggen en zorg er dan voor dat je ook dit voortaan in je moestuin kunt oogsten. Want zeg nou zelf: dat smaakt toch het allerlekkerst?