Mijn Buxus heeft een ziekte: wat nu?

De Buxus is een populaire haagplant voor in de voortuin. De struiken worden gebruikt om de mooiste heggen mee te creëren. Ook leent deze struik zich er uitstekend voor om in vorm te snoeien. Je maakt er de mooiste creaties mee! Helaas is er ook minder goed nieuws voor de Buxus liefhebbers. Waarschijnlijk heb je het al wel gehoord: de Buxusplant kan momenteel een ziekte hebben. Welke ziekte is dit precies en hoe kan ik dit herkennen? En wat kun je doen als dit het geval is? In deze blog lees je er meer over.

Welke Buxus ziekte?

Net zoals er bij mensen verschillende ziekten zijn, geldt dit ook voor planten. Zo ook voor de Buxus. In Nederland zijn er twee Buxusziektes die veel voorkomen. Hieronder lees je meer over de verschillende Buxus ziekten die in ons land voorkomen.

De Buxusrups

Allereerst kennen we de Buxusrups. Deze kleine beestjes vreten de hele plant kaal tot er bijna niets meer van over is. Daarnaast leggen ze ook nog eens eitjes op de bladeren van de Buxus, waardoor het probleem alleen nog maar erger wordt. Deze eieren komen meerdere malen per jaar uit, waardoor het probleem blijft. Wil je van de Buxusrups af? Dan zit er niets anders op dan deze tijdig te verwijderen. Anders maak je het probleem alleen maar erger. En dat is natuurlijk niet de bedoeling van je mooie Buxusplant!

De Buxusschimmel

Naast de Buxusrups kennen we in Nederland de Buxusschimmel. Deze schimmelziekte kan de Buxus ook flink aantasten. De meest voorkomende schimmels zijn de cylindrocladium buxicola en volutella buxi. De eerste variant is te herkennen aan zwarte strepen op de takken en zwartbruine vlekken op de bladeren. Wanneer de Buxus last heeft van tweede variant kleurt het blad eerst bruin, waarna het vervolgens verbleekt. Wil je deze ziektes oplossen? Dan zit er in beide gevallen niets anders op dan het verwijderen van de takken.

Alternatieven voor de Buxus

Heb je geprobeerd om de bovenstaande ziekten te genezen, maar zonder resultaat? Denk er dan eens over na om een alternatief voor de Buxus in de tuin te staan. Plantenkwekerijen hebben hiervoor vaak diverse opties. De Japanse Hulst is bijvoorbeeld een heel populaire Buxus vervanger. Deze struik is qua uiterlijk bijna niet te onderscheiden van de echte Buxus. Ook de Haagliguster en de Taxus zijn prima vervangers voor de Buxus. Hiermee ben je in één keer van die vervelende buxusziektes af.

Bron: Woningfacts.nl