Een brede houten vloer

Veel personen die een tegelvloer hebben, willen na een langere periode een andere vloer. Ze willen een vloer die warmte uitstraalt. Wanneer ze naar zo’n vloer gaan zoeken, komen ze hoogstwaarschijnlijk uit op hout. Daarbij heeft eiken in veel gevallen de voorkeur. Dat komt, omdat eiken planken er allemaal anders uitzien. Vooral het Europees eiken heeft speciale uitstraling. Dat komt door de donkere uitstraling in noest en nerf. Deze houtsoort is hard, omdat de bomen langzaam groeien. Doordat het zo’n levendige houtsoort is, kan het goed worden toegepast als vloerbedekking in een woonkamer. Je zou kunnen kiezen voor eiken lamellen, maar ook voor massieve eiken planken. Ook worden er multi planken gebruikt. Omdat deze planken met meerdere lagen om en om op elkaar worden gelijmd, zullen deze planken minder uitzetten. De multi plank kan goed worden gebruikt bij een vloer met vloerverwarming.

Massieve eiken planken
Wanneer je besluit om massieve eiken planken te gaan gebruiken, kun je ze op de breedte bestellen die je zou willen hebben. De planken kun je ook laten behandelen voordat je ze in de woonkamer laat leggen. Iedere kleur is in principe mogelijk. Wanneer je een houtenvloer kiest, moet je nagaan of het hout het PECF-keurmerk heeft. Het keurmerk staat voor een verantwoord bosbeheer, maar ook voor duurzaamheid en dat er goede arbeidsomstandigheden zijn.

Eikenhout heeft door zijn natuurlijke warme karakter de eigenschap dat het bij ieder interieur past. Is er een vloerverwarming aanwezig dan kunnen daar ook massieve eiken planken gebruikt worden. Er moeten wel speciale maatregelen genomen worden bij het leggen, maar daar weet de vakman alles van. Eikenhouten planken kunnen in ieder patroon gelegd worden. Eikenhouten planken kunnen over het algemeen snel geleverd worden. Ook zijn de kosten aantrekkelijk.

Het laten leggen van brede massieve eikenhouten planken
Ieder houtsoort heeft bij het leggen een andere afwerking nodig. Er moet het juiste afwerkmateriaal worden gebruikt. Daarom is het onverstandig om een houten vloer van massieve planken zelf te gaan leggen. Je zult de houten vloer wel kunnen leggen, maar vaak ontstaan er na het leggen problemen. Er kunnen naden ontstaan die je niet wilt hebben. Ook kan de vloer omhoogkomen als hij niet kan uitzetten. Daarom kun je het leggen van de vloer beter aan de specialist overlaten. Eerst zal de vloer worden ingemeten. Bij het leggen mag er geen fout worden gemaakt. De massieve brede planken moeten zo gelegd worden dat ze niet kunnen kromtrekken. Er moet rekening gehouden worden met het uitzetten en het krimpen van het hout. Aan alle buitenzijden moet er speling zijn om uit te kunnen zetten. Kan hij niet uitzetten dan kan de vloer, doordat hij uitzet, eruit klappen. De specialist zal voor het leggen de ondervloer egaal maken. Het leggen van brede planken is een precisie klus waarbij je moet weten hoe de massieve brede planken gelegd moeten worden. Ook het onderling verlijmen is een kunst. Heb je na het leggen klachten dan zullen deze, doordat je garantie hebt, kosteloos verholpen worden. Een brede houten vloer heeft een mooie uitstraling in een woonkamer.

Bron: Woninginrichtingonline